Haberler

Damacanaya bir yılda ödediğiniz para ile su arıtma cihazı alın… Suyunuzu istediğiniz zaman, kendiniz arıtın…

22/03/2023

Sağlıklı Su Derneği (SASUDER) Başkanı Orhan Korkusuz, “Tehlikeli olduğu iddia edilen plastik damacanalara bir yılda ödenen parayla su arıtma cihazı alabilir, musluk suyunuzunu kendiniz arıtıp evinizde sağlıklı su içebilirsiniz.” dedi.

Damacanalar hakkında her gün pek çok  olumsuz haberler çıktığına dikkat çeken Orhan Korkusuz “BPA içermesi, çeşitli kanserojen maddeler barındırması ve tekrar tekrar kullanılmasından kaynaklanan hijyen ve sağlık sorunları sebebiyle damacanalar tartışmaların odağında yer alıyor. Biz SASUDER olarak damacana yerine su arıtma cihazlarından arıtılmış suların tercih edilmesini öneriyoruz. Bu hem daha sağlıklı hem de ekonomik. 4 Kişilik bir ailenin bir yılda damacanaya ödeyeceği parayla alınacak su arıtma cihazı hem içme suyunuzu hem de kullanma suyunuzu arıtacaktır. Bir yıl içinde kendini amorte eden su arıtma cihazları uygun servis bakımı ile yıllarca su ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir. Kişilerin günlük içme suyu ihtiyacını 2 litre üzerinden hesaplarsak, 4 kişilik bir ailenin yılda 153 damacana su satın alması gerekecektir. Bu da 2295 liralık bir fatura anlamına gelir.  Bu fatura ortalama bir su arıtma cihazının maliyetine eşittir. Aile bir yıl taksitle alacağı su arıtma cihazı ile hem içme hem de kullanma suyunu sağlarken, sonraki yıllarda içme suyuna hiç para ödemeyecektir. Aile bütçesi için son derece karlı bir yatırım olacak olan su arıtma cihazı ile ailenin tüm içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılanabilir.” diye konuştu.

Damacanalar neden tehlikeli?

Damacanaların kaç kez kullanıldığı, kullanım öncesi yeterli temizliğin yapılıp yapılmadığı, plastik hammedde ve buna bağlı olarak içerdiği kanserojen maddeler, doldurulan suyun kaynağındaki durum ve gerekli kontrollerin yapılıp yapılmadığı çok önemli. SASUDER Başkanı Orhan Korkusuz bu sorunları şöyle özetledi: “Plastik içindeki zararlı maddelerin suya karışması damacaların en büyük sorunu. Bu maddelerin başında ise BPA (BisfenolA) geliyor. Yapılan araştırmalar BPA’nın kalp hastalıklarından diyabete, kanserden hormonal sorunlara, erken doğumdan, düşüklere kadar pek çok probleme yol açabileceğini ortaya koymuş. Üstelik zararları DNA’ya işleyerek nesilden nesile de aktarılıyor. Ayrıca damacanaların kendisi de saklama ve temizlenme şartları, suyun dolum tesisleri ve kaynaktaki kirlilikler gibi pek çok sorun barındırabilir. Bunu gidermenin yolu yerel yönetimler tarafından evlerimize kadar getirilen suyu arıtarak kullanmaktır.” 

 

Su arıtma cihazı alırken belgelerine dikkat edin…

“Su arıtma cihazları, sağlıklı su elde etmek için doğru alternatiflerdir. Ancak ürünün tamamını kapsayan garantileri ve NSF belgesi olması, bakımlarının doğru ve zamanında yapılmış olması gerekir.” diyen SASUDER Başkanı Orhan Korkusuz  “Türkiye’de standartlar oluşturuluncaya kadar, kabul ettiğimiz geçerli en büyük standart, NSF belgesidir.  Biz de su arıtma cihazlarında bu belgenin aranması gerektiğinin altını çiziyoruz. Sağlıklı su elde etmek için kullanılacak arıtma cihazının sadece bir ya da birkaç parçasının değil, tamamı NSF belgeli olmalıdır. Bu belgeleri almış markaları öğrenmek için www.nsf.org  adresine bakılabilir.” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler